Högsäsong för brand och inbrott

Julen är som bekant högsäsong både för hembränder och inbrott. Många tragglar fortfarande med att få ihop smarta lösningar som kan täcka larm kopplade och installerade till alla de risker ditt hem kan utsättas för. Kombinera gärna ditt larmsystem med både rökdetektor och rörelsedetektor.

Tidigare har vi skrivit om att säkra sitt hem nattetid, men den största andelen inbrott i ditt hem kommer förmodligen ske på dagtid när barnen är på förskolan och du är på jobbet. De organiserade ligorna har blivit bättre på att känna igen dina levnadsmönster och kommer bryta sig in i ditt hem när du inte är där.

Brandrisken ökar också

Julen är en fantastisk tid på många sätt. Även för tjuvarna. Hårda klappar och lösa kontanter i kuvert är det som inbrottstjuvarna kommer vara ute efter. Men det är inte bara inbrotten som ökar drastiskt under julen. Brandrisken ökar också. Och nu larmar många brandstationer om att det tar längre tid att få fram rökdykare. Det innebär med andra ord att det tar längre för livräddningen att vara på plats. Även fast kommunerna aktivt jobbar för att få fleratt vilja utbilda sig så tar det tid.

Att inbrottssäkra sitt hem innebär att skaffa ett bra inbrottslarm. Många menar att man bör öka insynen i sitt hem, eftersom tjuvarna gärna vill arbeta oupptäckt. Ett inbrottslarm kommer dock definitivt jaga bort tjuvarna. Många alarmföretag innebär också rabatt i hemförsäkringen.

När det gäller brandskydd finns en del saker man kan tänka på:

  • Uppdatera brandlarm, gärna i kombination med inbrottslarm
  • Skaffa timer på spisen
  • Placera inte ljus för nära gardiner och växter
  • Skaffa en brandsläckare du kan ha hemma