Lampa återkallades

Att barnrummet är ordentligt belyst är viktigt både för att barnet ska kunna se något och för att hen ska slippa känna sig otrygg. Men när man väljer en lampa till barnrummet gäller det att tänka på säkerheten. Även en populär lampa från Ikea kan innebära en säkerhetsrisk.

126326-light-bulb

Vi har tidigare skrivit om hur viktigt det är att ha bra belysning i barnens rum för att de ska känna sig bekväma och säkra. Det kan man läsa om här. Då tog vi bland annat upp att många barn är mörkrädda och att man kan bota den här rädslan genom att exempelvis inreda barnets rum med en nattlampa som kan ge ifrån sig ett svagt sken även på natten. Men som med allt annat behöver man vara lite på sin vakt när det gäller inredning i barnrummet.

Ikea återkallade lampa

Det rapporterades nämligen för en tid sedan, bland annat på metro.se, om en lampa från Ikea som blev återkallad efter att en pojke trasslat in sig i lampsladden och dött. Egentligen är det inget fel på själva lampan men man måste säkerställa att sladden är fäst i väggen och är utom räckhåll för barn, annars finns en risk att något sådant här kan hända igen. Därför har Ikea skickat ut ytterligare information om hur man monterar lampan och den som vill kan även få ett speciellt kit från Ikea med delar som gör att man kan fästa sladden ordentligt i väggen. Känner föräldrar sig fortfarande oroliga kan de kontakta Ikea och få instruktioner om hur man monterar lampan på helt rätt sätt.

En bästsäljande lampa

Säljstoppet på lampan gällde fortfarande när artikeln skrev men så småningom började den säljas igen med det här kittet så att sladden kan fästas i väggen. Varför Ikea valde att överhuvudtaget börja sälja lampan igen var som sagt för att lampan i sig inte var farlig men att den kunde felmonteras om man valde att inte följa företagets instruktioner. Dessutom är lampan en utav Ikeas bäst säljande lampor och lampan har sålts i över 23 miljoner exemplar i flertalet länder runt om i världen.