Luften hemma och i skolan

Vad kan man göra mot dålig luft hemma och i skolan? I Finska skolor får ventilationen stå på dygnet runt för att inte måndagsmornar ska kännas extra tunga för eleverna. Hemma kanske luftkonditioneringen kan förbättras med nymodigheter?

Många som har barn vet att det lätt blir instängt och dålig luft i barnrum där flera barn sitter och leker, kanske med stängd dörr till och med. Under sommaren kan det dessutom bli riktigt kvavt. Det är mer än viktigt med skön luft i hemmet, kanske särskilt i just barnrummet. Ett steg mot detta kan var att ställa in en luftkonditionering med portabel ac någonstans hemma.

Hur påverkar dålig luft elever i skolan?

Ja, det är viktigt med bra luft, särskilt på skolor där barn ska lära sig räkna, läsa och skriva. Men det är inte alltid luften är så som den borde vara. I Svenska Yle kan en läsa om hur det är på en skola i Finland. Där har man kommit fram till att efter mätningar av luften under alla veckodagar så är luften som allra tyngst på måndagar – alltså den kanske jobbigaste dagen av dem alla. Detta för att ventilationssystemet varit avslaget under helgen Nu diskuteras det huruvida ventilationen faktiskt ska vara på dygnet runt och inte bara under de vardagar som barn faktiskt befinner sig på skolan.

woman-notebook-working-girl-large

Det är nämligen så att eleverna blir sämre av dålig luft i skolan, det är vidare kommunen eller den som äger skolan som har ansvar för att se till att ventilationen fungerar. När luften är dålig är det svårt att koncentrera sig och behålla fokus eftersom huvudet blir tungt och tröttheten kommer påsmygande. Om däremot luften är bra blir eleverna piggare och bättre i skolan, enligt dansk forskning, något som det rapporteras om i Sveriges Radio.

Folkhälsomyndigheten stolpas följande upp angående just luften i skolors klassrum:

  • Luftflödet i ett klassrum är dimensionerande för hur många personer som kan vistas i rummet.
  • Ventilationen i ett klassrum är dimensionerad för 25 personer men nyttjas av 30 personer. Kan detta kompenseras med vädringsrutiner och kortare lektioner.
  • Vädringsrutiner kan fungera som en tillfällig åtgärd under den tid det tar att åtgärda ventilationen.
  • I skolor bör inte uteluftflödet understiga 7 liter/sekund per person och 0,35 liter per m2 golvyta.