”Mentalt sjuka” visade sig vara mögelallergi

Svartmögel är ett samlingsnamn för mikrobiell tillväxt. Det sprider sig genom luften i form av små sporer som är hälsofarliga att andas in. Svartmöglet sätter sig ofta i tak, väggar och golv och beror på för hög luftfuktighet. Därför kan det vara svårt att upptäcka. Det diskuteras exakt hur omfattande skadeverkningarna är, och ibland avfärdas de bestående skadorna som psykisk sjukdom.

Att göra en ordentlig besiktning kan visa sig vara livsviktigt för en familj. Svartmögel sätter sig både i villor och lägenheter och kan ge så pass bestående men att man får svårt att vistas i vanliga miljöer. http://www.waterproof-stockholm.se/ är sponsorer till Sofias änglar på TV4 och de erbjuder både besiktning och sanering. Att göra en besiktning är viktigt eftersom en påbörjad tillväxt sprider sig väldigt snabbt.

Svartmögel kan finnas dolt

Så var fallet för bland annat pseudonymen ”Linda” som drabbades av mögelallergi efter att ha bott i ett mögeldrabbat hus under lång tid. Hon fick lämna sitt gamla hem hon bott i under många år. Inte ens böckerna kunde hon behålla. Efter ett tag upptäckte hon att det inte blev bättre av att flytta därifrån – symptomen verkade ha blivit kroniska. Många som drabbas av kroniska besvär blir inte tagna på allvar, och skadeverkningarna blir ibland diagnostiserade som ”psykisk ohälsa” när det i själva verket är mögelallergi. Läs hela den gripande artikeln om Linda och fler drabbade i independent.co.uk. Här kan du också läsa om mögelallergi på astmaochallergilinjen.se.

Svartmöglet sätter sig i väggar, tak och golv. Det gör att det inte alltid är lätt att hitta. Ser man det minsta tecken på mögel, eller känner lukten av något unket, så bör man kontakta en mögelbesiktningsman. Många kan vittna om att deras barn insjuknat i märkliga sjukdomar som sedan visat sig vara relaterade till mögel.