Redo för bebis

Vad är bra att tänka på som nybliven förälder? Hur klarar man ekonomin och vad är de vanligaste namnen på nyfödda i Sverige?

Att skaffa barn innebär en hel del förändringar, inte bara i hemmet även hur du måste lägga om din tid och prioritera annorlunda. Det kan vara en sån sak som att marksten i betong bör läggas på sina platser i trädgården så att det blir lättare att rulla barnvagnen. Eller att tänka om när det gäller hur du spenderar pengar. Ett barn kostar mer än vad man kan tro.

 

I Finland skickas det ut så kallade moderskapsförpackningar till de som är nyblivna föräldrar, som det skrivs om i en artikel i Svenska Yle. Det är vidare en självklarhet och de som skickar ut denna har gjort det i hela 80 år. Nu har andra länder tagit efter och delstater i USA likaså. I Skottland har man bland annat börjat skicka ut förpackningar till nyblivna päron, liksom i den amerikanska delstaten New Jersey. Det har även blivit en stor nyhet i Storbritannien när reportage om den finländska moderskapsförpackningen publicerats, när BBC gjorde det 2013 lästes artikeln hela 10 miljoner gånger. Kanske kommer det något liknande även till Sverige så småningom?

 

Hur man sedan klarar ekonomin som en nybliven förälder är lite olika, men det gäller att ta mer ansvar och prioritera annorlunda. I Svenska Dagbladet skrivs det om vad som är bra att tänka på, bland annat att inte glömma barnförsäkring, att göra budget av föräldrapenningen från försäkringskassan som utgör 80 av din lön, håll även koll på vad saker kostar. Basutrustning för barnet under dess första år ligger på cirka 15 000 kronor, tillsammans med blöjor och mat blir det uppemot 30 000 kronor.

 

Vanliga namn på bebisar år 2016

 

Men vad hette de allra flesta nyfödingar 2016 egentligen?

 

I en artikel i Café går det att läsa om de topp 20 vanligaste namnen som de nyfödda små bebisarna fick av sina föräldrar. De två i toppen var Alice för flickor och Oscar för pojkar. Hela 910 bebisar fick heta Alice under 2016, och 870 pojkar tilldelades Oscar till sitt förnamn. Andra vanliga namn blev:

 

  • Lilly, Lucas, Maja,
  • Frans, Thor, Omar,
  • Milian, Mio, Nicolas,
  • Adele, Penny, Vleo, Mila och Hedda.

 

En del kändisnamn alltså. Elsa och William var också fortsatt populära förra året, liksom de varit under ett antal år.