Tillverka egna möbler till barnen

Ett alternativ för den som är lite händig är att tillverka möblerna till barnen själv. Man behöver inte göra det från scratch, utan kan utgå från befintliga möbler som man anpassar.

Ett bord som består av en skiva som vilar på bockar kan höjas undan för undan, allt eftersom barnen växer. Det finns bockar gjorda för ritbord som kan höjas, sänkas och även vinklas för att få till en bekväm arbetsställning. Om man sågar till en skiva i lämplig storlek, och lägger denna mot bockarna, har man ett perfekt ritbord som kommer att fungera långt upp i åldrarna. Om man inte behöver vinkla bordet finns det även enklare bockar på Ikea, och där går det även att hitta ställbara ben, som också gör det möjligt att höja bordsskivan när det behövs.

Ritbord för barn

Det går även att göra ett mer avancerat ritbord för barn, med utgångspunkt i Ikeas bordskivor och bordsben. En ram snickras och fästs vid fyra eller sex bordsben. På ramen fästs en bordsskiva med gångjärn längs ena långsidan. Den andra änden fästs inte i ramen. Istället fäster man fyrkantsstav med gångjärn på undersidan av bordsskivan, och skruvar fast klädkrokar upp-och-ner på denna stav. Genom att sätta en bult genom ramen som kroken kan vila mot går det att ställa in bordet för olika lutning. Framför bordsskivan kan man sätta en hylla med plats för pennor, kritor och papper. Det går att göra ett dubbelt bord av denna typ, om man har två barn.

Lekhus

Förr var det vanligt att bilar levererades i trälådor, som man enkelt kunde göra om till utmärkta lekstugor. Sådana lådor går dock knappast att fåt tag på idag. Men det finns däremot andra lådor som maskiner levereras i. Kopiatorer och liknande kontorsmaskiner levereras fortfarande i kartonger som är ganska stora. Med en bra mattskärare eller brytbladskniv är det inga problem att skära ut en dörröppning och fönster. Det här gör man bäst när barnen inte är med. Däremot kan de vara med och dekorera huset, exempelvis måla det med faluröd vattenfärg.