Tips till nyblivna föräldrar

Är du och din partner gravida? Kanske har ni precis fått barn? Kanske har ni flera barn? Oavsett vad, grattis! Barn är vad som är meningen med livet, och det är inte förrän man har fått barn som man verkligen förstår vad att älska är.

När man skaffar barn är det dock mycket i livet som förändras, och även om man har en stark relation med sin partner i grunden, kommer den troligtvis att påverkas av att ett barn kommer in i bilden. Livet är fullt av bergochdalbanor, och man kan aldrig riktigt se vad som kommer att hända. Därför kan det vara bra att vara förbered på det värsta när man skaffar barn, och se till att man har förutsättningarna för att ta sig igenom de problem som kan komma. Självklart tänker man inte när man är kär och glad, och precis fått sig ett barn att vårdnadstvist kan bli någonting man är med om i framtiden, men så är det faktiskt. Det kan hända de bästa av föräldrar, och det kan hända även de mest kärleksfulla paren, tyvärr. Om man är gifta har man ju automatiskt gemensam vårdnad om barnen, men om man inte är gifta så är det mamman som har ensam vårdnad, om man inte anmäler annat. Detta är självklart otroligt viktigt att göra, för att båda föräldrarna ska kunna ta hand om barnet.

Hur ska man då undvika att hamna i en vårdnadstvist? Här kommer några tips till er nyblivna föräldrar:

  • Tålamod. Det är en förändring och det kommer att vara tungt. Var inställda på det! Kanske ska ni ta fram ett schema där ni delar upp vem som går upp om nätterna för att trösta barnet? Den första tiden kommer ni båda vara utmattade av att inte få sova hela nätterna, men kom ihåg att det är övergående, och att ni snart kommer kunna sova hela nätter igen.
  • Kommunicera. Är det någonting som du känner att din partner inte gör rätt? Kanske tar hen inte tillräckligt med ansvar vad gäller barnet, eller så är det hushållssysslorna som inte tas hand. Oavsett vad är det viktigt att man berättar att det här känns inte okej, annars kan din partner omöjligt veta att du är arg eller ledsen över någonting.
  • Egen tid! Det är otroligt viktigt att ni hittar tid till att vara själva. Visst kan det vara svårt, och speciellt när barnet är väldigt ungt. Men att ordna en barnvakt och åka bort en natt för ordentligt med sömn och mys kan göra susen för en relation som inte längre är vad den en gång var. Ni måste hela tiden påminna varandra om varför ni från början ville dela livet tillsammans, annars kommer det glömmas bort.

Det är viktigt att komma ihåg att ingen relation fungerar om man inte arbetar på den, och ännu viktigare blir det om det är ett barn inblandat. Viktigt är också att man ser till barnet i första hand om man skulle hamna i en vårdnadstvist.